Harta site-ului
Ajutor
Inspecția pentru Protecția Mediului Dubăsari îndeamnă cetățenii și autoritățile să prevină răspândirea ambroziei
Inspecția pentru Protecția Mediului Dubăsari îndeamnă cetățenii și autoritățile să prevină răspândirea ambroziei

Ambrozia este cea mai răspândită specie de buruiană, care se adaptează ușor condițiilor de sol și de climă nefavorabilă. Se înmulțește extrem de rapid, și este rezistentă la secetă.
Planta crește pe terenurile neîngrijite din localități, în parcurile și grădinile neîntreținute, de-a lungul drumurilor, inclusiv pe terenurile agricole.
Semințele de ambrozie încep să încolțească primăvara, și produce o mare cantitate de polen în perioada iulie – septembrie. Polenul este răspândit în atmosferă pe calea aerului, pe distanțe lungi.
Cum apare alergia la ambrozie?
Când polenul ajunge în căile respiratorii, organismul încearcă să-l anihileze printr-un răspuns imun, provocând rinită alergică. Aceasta se poate manifesta imediat, sau în urma expunerii repetate o perioadă îndelungată.
Simptomele alergiei la ambrozie
  • Strănut repetat;
  • Mâncărimi la nivelul nasului și ochilor;
  • Nas înfundat;
  • Secreții nazale apoase;
  • Pierderea mirosului;
  • Cefalee;
  • Somnolență;
  • Ochi iritați;
  • Lăcrimare excesivă.
De asemenea, în urma expunerii îndelungate la polenul de ambrozie, persoana poate dezvolta astm. Uneori, alergia provocată de plantă determină apariția edemului, a leziunilor cutanate, a urticăriei și mai rar, a celei mai severe forme de reacție alergică cu debut spontan – șocul anafilactic.
Stabilirea diagnosticului alergiei la ambrozie
Diagnosticul alergiei la ambrozie este stabilit de către medicul alergolog pe baza anamnezei și examenului clinic, sau cu ajutorul investigațiilor serologice de laborator pentru determinarea anticorpilor IgE specifici la ambrozie. Tratamentul alergiei la ambrozie constă în ameliorarea și înlăturarea simptomelor, cu ajutorul preparatelor farmaceutice.
De asemenea, pacienții vulnerabili la alergia la ambrozie sunt sfătuiți să evite alimentele care conțin proteine similare acestei buruieni. Acestea se regăsesc în banane, pepene galben, miere, ceai de mușețel, semințe de floarea soarelui, echinaceea, castraveți.
În perioada de înflorire, ambrozia este cunoscută ca cel mai puternic dușman al sănătății umane, provocând focare de astm bronșic și febra fânului ambroziei. Cele mai mici boabe de polen, care se încadrează pe mucoasa bronșică, provoacă alergii severe sub formă de bronșită, secreții nazale, febră și alte afecțiuni. După doar 2-3 săptămâni de „comunicare” cu ambrozia, există o probabilitate mare de a dezvolta astm sever. Semnele sunt aceleași ca la orice altă alergie: ochi lăcrimați, nas care curge, strănut, erupții cutanate etc. O astfel de alergie dobândită este foarte greu de tratat.
Măsurile de combatere a ambroziei trebuie efectuate în timp util, pentru a preveni înflorirea și coacerea în masă a acesteia. Măsurile de eradicare trebuie luate imediat și metodic: plantele de ambrozie vor fi tăiate, smulse, distruse și eliminate din zonă. Este de menționat că ambrozia este, de asemenea, rezistentă la unele erbicide, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru măsurile eficiente de prevenire și control.
Lupta împotriva ambroziei și a altor buruieni este parte integrantă a măsurilor de utilizare rațională a terenului. Cu cât sezonul de creștere al buruienilor este mai lung, cu atât este mai dificil și mai costisitor din punct de vedere economic. Este necesar să luptăm înainte de a începe înflorirea! Cea mai eficientă metodă de control în prezent este îndepărtarea acesteia de la rădăcini. Ambrozia este atât de adaptată la diverse condiții încât este suficient ca buruiana să apară undeva în cantitate de 2-3 bucăți, ca după câțiva ani să devină o problemă agravată.
Inspecția pentru Protecția Mediului Dubăsari intervine la DVS cu o recomandare și indicație pe cazurile multiple de alergie provocată de planta „Ambrozia” care anul acesta a avut condiții favorabile pentru o răspândire enormă.
Stimați primari, agenți economici și cetățeni, ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, pe terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periculoasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă diverse alergii și este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.
Pentru evitarea răspândirii ambroziei, Vă îndemnăm:
  • Să combăteți și să distrugeți planta din grădini și de pe terenul din preajma gospodăriilor Dvs.
-   Să distrugeți plantele din preajma câmpurilor deținute în proprietate sau arendă de către Dvs.
-   Să sesizați primăria cu privire la locațiile infectate cu ambrozie.
Totodată, vă comunicăm că conform art. 189 alin. 2 al Codului Contravențional al Republicii Moldova nr. 218 din 24.10.2008, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenționat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancționează cu amendă de la 3 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice și art. 117 alin. 3, neîndeplinirea obligaţiei de a combate și preveni răspîndirea buruienilor pe terenuri (cu excepția terenurilor cu destinație agricolă) se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
rQMZejgvpBVTKoC
2024-07-22 19:37:32
pOyoPHWflrTLAxa
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Inspecția pentru Protecția Mediului Dubăsari îndeamnă cetățenii și autoritățile să prevină răspândirea ambroziei - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta